top of page
  • Obrázek autoraBarbora Klement Hůlková

Karneval v Nice


V hlavním městě Azurového pobřeží se každoročně odehrává jeden z největších karnevalů světa, letos proběhl již sto třicátý ročník a téma tohoto roku bylo typicky francouzské – „Král gastronomie“.

Karneval v Nice je totiž neodvratně spojen se svým králem a královnou – celá slavnost začíná vždy v polovině února slavnostním příchodem „Jeho Výsosti karnevalu“ a končí jeho spálením na Nábřeží Spojených států (Quai des États-Unis). Od roku 1990 mívá celý niceský karneval název „Král…“ – letos tu máme krále gastronomického, v minulých letech karnevalovému veselí vládl třeba král smíchu, hudby, cirkusu, Evropy nebo sportu. Jako každý rok král s královnou také tyčí nad centrálním náměstím Masséna.

Jak to celé vzniklo?

Podobně jako jinde v Evropě, i v Nice měli středověcí měšťané ve zvyku si před začátkem dlouhého velikonočního půstu pořádně vyhodit z kopýtka – jedlo se a pilo, slavilo se a aby si takový středověký člověk užil trochu anonymity, byly v této době tolerovány také masky a převleky nejrůznějšího druhu. První písemná zmínka o karnevalu v Nice pochází již z roku 1294, o téměř tři století později se začaly pořádat karnevalové plesy pro různé společenské třídy. Obliba karnevalu stoupala, a to zejména s rozvíjejícím se turismem v druhé polovině 19. století. V roce 1873 byl proto založen karnevalový výbor, který byl pověřen organizováním stále oblíbenějšího karnevalu.

Jak karneval probíhá?

V posledních letech si můžete vybrat mezi třemi druhy karnevalových radovánek, z nichž nejproslulejší je Květinová bitva – Bataille des fleurs. Jedná se o průvod, který probíhá již od roku 1876 přímo u moře, na Promenádě Angličanů (Promenade des Anglais). Na světě se jde ojedinělé představení, při kterém uvidíte tanečníky, akrobaty, kejklíře a muzikanty v barevných kostýmech z celého světa, budou se nad vámi vznášet obrovské balónky, poletující děti vás budou zasypávat konfetami, ale především – v průvodu se objevují květinové vozy, ze kterých krásné slečny hází obecenstvu květiny. Vaším úkolem je pak nachytat si jich co nejvíce. Většinou se jedná o žluté mimózy, ale občas si můžete chytit i lilii, růži, orchidej a jiné voňavé suvenýry. Květiny z velké části pocházejí z místní produkce a během třítýdenního karnevalu je jich při květinových bitvách rozházeno 80 – 100 tisíc kusů.

Dalšími karnevalovými lákadly jsou tzv. korza. Ta probíhají na centrálním náměstí Masséna a sledovat při nich můžete alegorické karnevalové vozy, vždy patřičně vyzdobené podle momentálního karnevalového tématu. Korza probíhají buď za bílého dne („corso carnavalesque“) nebo večer, kdy jsou vozy nasvícené („corso carnavalesque illuminé“). V informačních stáncích ve městě si můžete vzít oficiální brožurku karnevalu, kde najdete mimo jiné také popis jednotlivých vozů (ve francouzštině a angličtině).

Praktické informace

Karnevalový program trvá každý rok zhruba tři týdny a obsahuje několik odlišných druhů akcí. Přesný program je vždy v dostatečném předstihu zveřejněn na oficiálních stránkách karnevalu, kde si také můžete v klidu zakoupit a posléze vytisknout vstupenky na vybrané akce. Tuto možnost vám vřele doporučuji, protože na prodejních místech v samotné Nice se často stojí dlouhé fronty. Karneval v Nice neprobíhá volně v ulicích, ale na všechny karnevalové akce je potřeba koupit si vstupenku.

Vybrat si můžete mezi dvěma typy lístků – prvním z nich je „tribune“ – o poznání dražší typ lístků, kdy si kupujete místo k sezení na tribuně. Pohodlně sedíte, ale nemůžete se volně pohybovat, navíc v době karnevalu může být i na Azurovém pobřeží chladno a většina akcí trvá hodinu a půl, což není na sezení na tribuně úplně ideální. Druhým typem je „promenoirs“ – ideální lístek (tento rok za 10 EUR), při kterém si kupujete vstup na danou akci a po prostoru se můžete pohybovat, jak chcete. Na všechny akce je nutné zakoupit lístky – pokud si myslíte, že někde zpovzdálí uvidíte něco zajímavého, tak na to nespoléhejte – organizátoři to mají velmi dobře ošetřené a všude jsou rozestavěny zátarasy, přes které neuvidíte zhola nic.

Karneval v Nice lze jen doporučit. Je to druhý největší evropský karneval a je úplně jiný než ten benátský. Krásné historické masky tu sice obdivovat nemůžete, zato se ale můžete plně zapojit do karnevalového veselí, změti barev, konfet a květin. A to vše v krásném prostředí Azurového pobřeží.

51 zobrazení0 komentářů
bottom of page