top of page
  • Obrázek autoraBarbora Klement Hůlková

Muzeum Currywurstu: Odpočinek od vážné tváře Berlína


Německo je svými uzeninami proslulé a mezi ty nejpopulárnější „wursty“ patří jistojistě Currywurst – vepřová klobása, většinou nakrájená na menší kousky a politá kari kečupem. Currywurst je legenda, která se objevila nejen v mnoha německých šlágrech. Podle statistik se ho v Německu ročně spořádá na 800 miliónů porcí! Currywurst má nyní v Berlíně i své muzeum, které bylo dokonce zařazeno do žebříčku Top10 berlínských muzeí.

Berlín je městem, ve kterém se rozhodně nudit nebudete. Nabídka výborných muzeí se zajímavými a cennými uměleckými i historickými exponáty je tu obrovská. Jedete-li ale do Berlína na pár dní a město zatím neznáte, může se vám stát, že vší té válečné a poválečně rozdělné historie je najednou až moc. Možná byste tedy chtěli vidět něco zajímavého, a přitom zábavného a odlehčeného. V tom případě je Muzeum Currywurstu to pravé. Navíc se nachází přímo v centru města, jen pár metrů od známého hraničního přechodu Checkpoint Charlie.

Když jsem přišla na to, že takovéto muzeum existuje, přemýšlela jsem, jestli má vůbec cenu tam chodit. Co se tak asi může vystavovat v muzeu uzeniny? Nejedná se o další lákadlo na turisty, za které vyhodím peníze zbytečně? Nakonec ale zvítězila moje zvědavost a chuť poznat něco nového. A bylo to dobře. Muzeum Currywurstu mě prostě nadchlo. Navíc jsem se později dočetla, že server My destination Berlin jej dokonce zařadil mezi deset nejzajímavějších berlínských muzeí a že toto ojedinělé muzeum získalo nemálo prestižních ocenění. A myslím si, že právem. Navíc, pokud jste dosud německý Currywurst neochutnali, zde máte tu nejlepší příležitost.

Currywurst je legendou mezi německými klobásami a párky. Nenajdete Němce, který by tuto pochoutku neznal a v každém správném rychlém občerstvení v Německu si můžete Currywurst dát. Jedná se o grilovanou klobásku, většinou nakrájenou na kousky a politou speciální omáčkou na bázi kečupu nebo rajského protlaku, která je navíc posypaná kari kořením. Jíte ho buď samotný, nebo s hranolky či pečivem. Vynálezkyní takto podávané uzeniny je Herta Heuwer. Ta v roce 1949 ve svém stánku s rychlým občerstvením v berlínském Charlottenburgu začala Currywurst prodávat a o deset let později si svůj vynález nechala také patentovat pod názvem „Chillup-omáčka“.

Muzeum Currywurstu je velmi interaktivní expozicí, která bude bavit děti i dospělé. Na všechno si můžete sáhnout, vše si můžete sami prozkoumat. Hned na začátku muzea si poslechnete zlidovělé písníčky s tématikou Currywurstu (a to prostřednictvím lahví od kari-omáčky, která slouží jako jedno velké sluchátko!), dále se na interaktivní mapě dozvíte, kde všude na světě se dají najít stánky s touto pochoutkou (mimo jiné v Thajsku nebo na Bali), poodhalíte tajemství ingrediencí v kari-omáčce, dozvíte se, v jakých filmech si Currywurst zahrál a nechybí samozřejmě ani část věnovaná jeho vynálezkyni, ve které uvidíte i onen zarámovaný patent. Zajímavá je také „ledničková expozice“ – jsou v ní vystaveny ledničky jednotlivých lidí – svobodného mládence, staré paní, rodiny se dvěma dětmi a dalších. Vy můžete ledničky otevírat a zkoumat, co v nich takoví lidé schovávají za poklady. A co v žádné takové lednici nesmí chybět? No přece balení Currywurstu :).

Jednou z nejlepších částí muzea je stánek s rychlým občerstvením – vše tam vypadá velmi autenticky a samozřejmě do něj můžete vejít a představit si, jaké je to být prodavačem. Vše si můžete osahat a navíc vás určitě zaujmou tlačítka, kde si můžete přehrát různé zvuky – ať již jsou to smažící se hranolky nebo rozhovor se zákazníkem. A pokud vás to celé vyčerpá, není nic lepšího, než se rozvalit na místní pohovce. Jak jinak, než ve tvaru Currywurstu.

Na konci prohlídky samozřejmě nesmí chybět ochutnávka, kterou máte se vstupenkou do muzea zdarma. Mimo to můžete v místním občerstvení ochutnat Currywurst na různé způsoby. Součástí muzea je i obchůdek se suvenýry – je libo tričko s Currywurstem, jeho plyšová verze, Currywurst z marcipánu nebo snad nějaká obsáhlá publikace k tématu?

U pokladen si také všimněte počítadla – ukazuje, kolik porcí německé kari-pochoutky se od otevření tohoto muzea v srpnu 2009 spořádalo v Berlíně a kolik v celém Německu. V době mé návštěvy německé počítadlo ukazovalo téměř čtyři miliardy porcí.

A na závěr ještě známá hitovka populárního zpěváka Herberta Grönemeyera. Její název? No přece Currywurst! Takže: Don´t worry, be curry! :)

9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page