top of page
  • Obrázek autoraBarbora Klement Hůlková

7 důvodů proč se vydat do Norimberku


Norimberk ležící v historickém území Franky v německém Bavorsku byl se statutem svobodného říšského města považován za symbol slavného německého středověku. Jeho spojení s dávnými germánskými legendami učarovalo také Hitlerovi, a tak hrálo město klíčovou úlohu rovněž v nejtemnější kapitole německých dějin. Co vám Norimberk může nabídnout dnes? Přečtěte si sedm důvodů, proč ho navštívit.

Důvod č. 1 – Je to co by kamenem dohodil

Začneme zcela praktickým důvodem - velké plus Norimberku je to, že je od nás opravdu nedaleko. Z Prahy je to pouhých 300 km.

Důvod č. 2 – To pravé pro milovníky historie

Pokud máte rádi historii, zejména tu středověkou, se spoustou tajemství a legend, tak je Norimberk pro vás správná volba. Norimberk vás už s prvním seznámením přenese o několik set let zpět. Městu vévodí rozlehlý areál císařského hradu a evropským unikátem jsou téměř kompletně zachovalé hradby. Norimberské opevnění je v pořadí již třetí, vznikalo od poloviny čtrnáctého století a jeho celková délka bývala asi pět kilometrů. Do dnešních dní se zachovalo celkem 3,8 km hradeb – v žádném jiném evropském městě již takové hradby nenajdete, protože jinde byly většinou v 19. století zbourány kvůli uvolnění místa pro narůstající dopravu.

Důvod č. 3 – Město jako stvořené pro rodiny s dětmi

V málokterém městě podobné rozlohy najdete tolik zajímavých atrakcí pro děti. Norimberk proslul svým hračkářským průmyslem, takže tu nesmí chybět Muzeum hraček. Uvidíte v něm exponáty mapující historii a vývoj hraček a hraní obecně a určitě se neubráníte tomu, abyste svým dětem nesdělili, že „přesně s tímhle jste si hrávali, když jste byli malí“. Nechybí ani současné hračky – panenky Barbie, plyšáci nebo třeba lego. V posledním patře se nachází také prostorná a dobře vybavená herna, ve které si vaše ratolesti budou moci po návštěvě muzea dosyta pohrát.

Známou norimberskou atrakcí je také místní zoologická zahrada v lesoparku na kraji města. Patří k nejkrásnějším a největším v Evropě a jejím hlavním magnetem je delfinárium. Každý den v něm můžete v určité hodiny sledovat představení delfínů.

Populární je také páreček ledních medvědů – Vločka a Rasputin – kteří se nedávno přestěhovali do nového výběhu, ve kterém můžete pozorovat, jak si spokojeně plavou pod vodou.

Jen pár kilometrů od Norimberku leží město Zirndorf, které proslulo díky tomu, že se v něm od sedmdesátých let vyrábějí oblíbení panáčci s názvem Playmobil. V Zirndorfu můžete navštívit jejich zábavní park, tzv. Playmobil Fun Park, ve kterém děti stráví odpoledne plné zážitků na různých tematických atrakcích.

Důvod č. 4 - Důležité místo pro ty, kteří se zajímají o druhou světovou válku

Norimberské procesy s válečnými zločinci zná úplně každý. Ve městě můžete navštívit soudní budovu, včetně místnosti 600, ve které se poválečné zúčtování odehrávalo a kde uvidíte mimo jiné původní lavici, na které seděl Göring, Hess a jiní. Součástí expozice je samozřejmě zajímavá výstava. Ale to není vše z temné historie Německa, co v Norimberku uvidíte. Dech beroucí je nedokončený areál (tzv. Reichsparteitagsgelände), ve kterém Hitler pořádal už od roku 1933 masivní sjezdy NSDAP a kterému vévodí obrovská aréna, která měla být dokonce 1,5 krát větší než římské koloseum. V místním dokumentačním centru se seznámíte s tím, jak probíhala nacistická propaganda a při procházce areálem si můžete prohlédnout celkem 23 nových informačních panelů, které vám vysvětlí význam jednotlivých míst.

Kromě toho je v Norimberku možné navštívit tzv. Kunstbunker – rozlehlé místnosti vysekané ve skále, na které se tyčí norimberský císařský hrad. Během druhé světové války tu byly ukryty všechny cenné poklady z místních kostelů a muzeí a díky tomu se nám dochovaly až do dnešních dní. Zajímavou expozicí jsou rovněž prostory označované jako Felsengänge – spojené sklepy o celkové rozloze 2500 m2, ve kterých se původně uchovávalo pivo a různé potraviny. Během druhé světové války se v nich lidé ukrývali před nálety, což nemálu z nich zachránilo život. Norimberk byl po Drážďanech druhým nejvíce bombardovaným městem – v Norimberku díky těmto sklepům zahynulo asi 1800 lidí, zatímco v Drážďanech se počet obětí odhaduje na 20 – 30 tisíc.

Důvod č. 5 – Vánoční a velikonoční trhy

Norimberské trhy na náměstí Hauptmarkt s kulisou kostela Panny Marie, postaveného z popudu Karla IV., a Krásné kašny jsou jedny z nejkrásnějších vůbec. Ten vánoční je navíc jeden z těch úplně nejstarších, se 180 stánky a bohatým kulturním programem. Navíc město během adventu vždy po 19. hodině nabízí atraktivní prohlídky s místní ponocnou. Málokdo ví, že na Hlavním náměstí se každý rok pořádají také trhy velikonoční, se zhruba stovkou stánků a veselou výzdobou všude kolem.Pokud by vás nabídka na trzích neuspokojila, je zde dostatek jiných nákupních možností. Přímo v centru města se můžete vypravit do jednoho z nákupních center nebo obhlédnout desítky obchodů na nákupní ulici Breite Gasse.

Důvod č. 6 – Obrovská nabídka muzeí

Na relativně malé ploše můžete navštívit několik velmi kvalitních a unikátních muzeí. Prim drží Germánské národní muzeum, které je se svými 1,2 miliony vystavovaných objektů nejvýznamnější a jednou z nejrozsáhlejších sbírek německého umění a kultury vůbec. Nejznámějším exponátem je Behaimův glóbus – nejstarší dochované ztvárnění zeměkoule z doby před Kolumbovými výpravami. Kromě toho v muzeu uvidíte například četné obrazy nejznámějšího norimberského rodáka Albrechta Dürera. Milovníci umění mohou navštívit také jeho dům, kterým vás provede žena v kostýmu stylizovaná do Dürerovy manželky Agnes.

Důvod č. 7 – Norimberské speciality stojí za to

Kdo by někdy neslyšel o norimberských klobáskách nebo perníčcích. Ty typické klobásky se tradičně opékají na ohni z bukového dřeva a jedí na cínových talířích s bramborovým salátem, křenem nebo kyselým zelím. V této podobě si je můžete dát třeba ve stylovém norimberském Dvoru řemesel (Handwerkhof) a fajnšmekři mohou ochutnat i jejich druhou, méně známější verzi, tzv. saure Zipfel, kdy dostanete klobásky vařené s cibulí v octové vodě. Další typickou místní uzeninou je tzv. Stadtwurst mit Musik (tj. městská klobása s muzikou). Při jejím pojídání sice nezačnou vyhrávat místní muzikanti (což by jistě byl velký zážitek), ale ona muzika je nálev z octa, cibule, oleje a majoránky. Norimberská kuchyně je založená především na mase a jednou z populárních specialit je také tzv. Schäufele – propečené vepřové ramínko podávané většinou s bramborovými knedlíky.

No a norimberské perníčky? Těch si při procházce městem užijete dosyta, hlavně pokud se sem vydáte v adventním období. Pekly se už od středověku v místních klášterech a jejich hlavní součástí byl med. Poté, co do Evropy z Orientu dorazila nová koření (skořice, muškát, kardamon aj.), začala se používat i při výrobě perníčků.

106 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page