top of page
  • Obrázek autoraBarbora Klement Hůlková

Amsterdam: Město grachtů


„Tam, kde bývá u nás uprostřed mezi domy ulice, je v Holandsku jednoduše voda; tomu se říká gracht, a když ta voda teče od města k městu, je to kanaal.“ Karel Čapek ve svém cestopisném díle Obrázky z Holandska vystihl Nizozemsko dokonale. Tato nevelká zemička s rozlohou téměř dvakrát tak menší než je rozloha České republiky v sobě skrývá více než šest tisíc kilometrů plavebních cest, ze kterých téměř pět tisíc kilometrů připadá na řeky a kanály.

Stále turisticky oblíbenější je poznávání Holandska z paluby lodi: zaškolení na její řízení si odbydete během chvilky a k tomu, abyste se stali kapitánem obytného plovoucího domova, nepotřebujete žádná zvláštní povolení. Čekají vás malebná města a vesnice, pohostinní lidé i větrné mlýny. A pokud chcete poznat nizozemské hlavní město, nejlépe tak učiníte opět z paluby: plavbou po amsterdamských grachtech.Ne nadarmo se Amsterdamu říká „Benátky severu“ – vždyť kanálů je tu ještě více než v italském městě karnevalů. Malebnou atmosféru, kterou tvoří soustava celkem 165 kanálů, si užijete při nezapomenutelné plavbě, při níž se vám naskytne úžasný pohled na historické městské centrum s nádhernými patricijskými domy.

O jedinečnosti místních kanálů svědčí i to, že prstenec, který tvoří ty nejstarší z amsterdamských grachtů, byl v roce 2010 zapsán na seznam Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. V Amsterdamu byl původně obyčejný městský kanál, ale od počátku 17. století byl budován prstenec kanálů, který tvořily, a dodnes tvoří, tři hlavní kanály se vznešenými jmény: Herengracht (Panský kanál), Keizersgracht (Císařský kanál) a Prinsengracht (Princův kanál). Ty byly budovány především kvůli odvodňování stavebních pozemků a také k přepravě zboží. To se v Amsterdamu dopravovalo po prámech a dodnes si na štítech místních domů povšimnete háků, využívaných nyní třeba při stěhování.

Pro amsterdamské obchodníky bylo velmi výhodné vlastnit dům přímo u kanálu a o tyto domy byl tak velký zájem, že byla zákonem uvalena přísná daň týkající se jejich šířky. Proto většina dnešních krásných úzkých domků na nábřežích nepřesahuje šířku šesti metrů, najdete zde i domy s průčelím širokým jeden metr. Zajímavostí je to, že tak, jak je dům vysoký nad hladinou vody, tak hluboké jsou jeho základy pod vodní hladinou.

Amsterdam je tedy již po čtyři staletí romantickým místem na vodě – záhy po vybudování grachtů se začaly podnikat také první vyhlídkové plavby. Vůbec první taková se uskutečnila v roce 1621 a naši národní hrdost může blažit, že se jí údajně zúčastnila také česká královna Alžběta Stuartovna, manželka Fridricha Falckého. Dnes v Amsterdamu vyhlídkové plavby nabízí několik různých společností, které každý rok přepraví na tři miliony nadšených turistů. A druhů plaveb je v nabídce spousta: od klasických okružních, přes plavby s večeří, tancem a hudbou až po plavby s výukou vaření. Tou nejpříhodnější chvílí je soumrak, kdy se světla města začínají rozsvěcet. Pokud jste byli spokojeni, nezapomeňte ve jménu tradice vhodit kapitánovi drobné do malého dřeváku.

Hlavní město Nizozemska mimo to nabízí také úžasnou historii, která s kanály úzce souvisí. Karel Čapek to opět vystihl znamenitě: „Protože Holanďané nemohli vzhledem k rozsahu své země růst tuze do šířky, zdvojnásobili své rozměry vertikálně, odrazem ve vodě… Nedivil bych se, kdyby se v zrcadle grachtů pohybovaly odrazy lidí z minulých staletí, mužů v širokých krejzlíkách a žen v čepcích. Ty grachty jsou totiž velmi staré a následkem toho jaksi neskutečné. Jako by ta města ani nestála na zemi, nýbrž na svém vlastním zrcadlení.“

Publikováno v rubrice Cestoholikovo okénko v regionálních novinách Úspěch.


86 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page