top of page
  • Obrázek autoraBarbora Klement Hůlková

Mozartovské šílenství


Rakouské město Salcburk má návštěvníky na co nalákat. Milovníci umění a historie si zde přijdou na své: Řím severu je totiž tím pravým architektonickým skvostem s bohatou historií a také elegantní kulturní metropolí. A schválně, co se vám vybaví, když se řekne Salcburk? Pokud odpovídáte „Mozart“, tak je vaše asociace více než správná. Nejslavnější rodák je totiž v rakouském městě připomínán takřka na každém kroku.

Známý hudební génius se narodil v roce 1756 na salcburské Obilné ulici (Getreidegasse) č. 9, dnes jedné z hlavních obchodních tepen města, jako sedmé dítě Leopolda Mozarta, ctižádostivého kapelníka, který neváhal svým dětem poskytnout hudební vzdělání a předvádět jejich talent na těch nejvyšších místech. Již jako šestiletý se malý Wolfgang vydal do Vídně na zámek Schönbrunn a společně se svou sestrou muzicíroval před samotnou císařovnou Marií Terezií v místním Zrcadlovém sále. Nadšená panovnice, které tenkrát po koncertě malý Wolfi údajně vyskočil na klín, políbil ji a způsobil, že si ho okamžitě zamilovala, dokonce později darovala zázračnému dítěti vzácný diamantový prsten.

V Mozartově rodném domě si dnes můžete prohlédnout nejen obraz „Mozart si diamantovým prstenem“, ale také jeho četné osobní věci: první housle, notové zápisy, krabičku na tabák či pramínek vlasů. Nadto se tu dozvíte poutavé informace o jeho rodině i životě a vrcholem návštěvy je samozřejmě rodná světnice, místo zrození génia, ve které se z reproduktorů line Mozartova hudba. Mozartův rodný dům spravuje mezinárodní nadace Mozarteum sídlící rovněž ve městě Salcburk v jedné z krásných secesních budov. Posláním této nadace je šířit dílo velkého génia: pořádá koncerty, přednášky a rozmanité kulturní akce.

Nadace provozuje také druhý dům spojený s Mozartem a jeho pobytem v Salcburku, tzv. „Mozart Wohnhaus“, kam se Mozartovi přestěhovali v roce 1773 a strávili tu sedm let života. V tomto domě najdete perfektní přehled o životě a díle Wolfganga Amadea, poslechnete si originální nahrávky v místním archivu a nakonec můžete vyzkoušet, jak by vám slušel styl à la Mozart, když si do známého portrétu s bílou parukou vložíte svůj obličej místo obličeje géniova.

Při procházce Salzburgem si prohlédnete také malý dřevěný Pavilon Kouzelné flétny (Zauberflötenhäuschen), zahradní domek, ve kterém v roce 1791 Mozart zkomponoval ve Vídni svoji nejznámější operu. Domek byl o téměř sto let později přestěhován do skladatelova rodiště. Na Mozartově náměstí uvidíte monumentální Mozartův pomník, uvnitř dómu svatého Ruperta můžete u křtitelnice dumat nad tím, že malý Wolfgang byl pokřtěn právě zde a později pro hlavní salcburský chrám zkomponoval četné duchovní skladby. Na místním hřbitově svatého Šebestiána uctíte památku nejen Mozartova otce Leopolda, ale i jeho ženy Constance. Jak známo, sám Mozart zemřel v chudobě a byl pochován ve Vídni do neoznačeného hrobu.

Vraťme se ale zpět do Salcburku: Mozartův duch je tu zkrátka a jednoduše všudypřítomný a jeho odkaz tu připomínají také četné koncerty a kulturní akce. Tou nejvelkolepější je každoroční letní Salcburský festival, na kterém několik týdnů hrají špičkové orchestry z celého světa. Zaznívají zde díla různých autorů, ovšem Mozart je jako vždy v centru pozornosti. Není divu. V jeho rodném městě vzniklo více než tři sta jeho nejznámějších a nejkrásnějších děl, včetně té vůbec první skladby, kterou složil jako pětiletý.

Suvenýrů a dárků s obličejem známého génia v Salcburku najdete víc než dost. Zajisté budete ale chtít ochutnat ty pravé Mozartovy koule a možná vás překvapí, že vůbec nevypadají tak, jak jste zvyklí. Oblíbenou cukrovinku z marcipánu, nugátu a hořké čokolády už od konce 19. století vyrábí místní cukrářská rodina Fürstů, která je jako jediná držitelem ochranné známky „Pravé Mozartovy koule“, což ji stálo vleklé soudní rozepře. Ta pravá Mozartova koule je zabalena ve stříbrno-modrém obalu a její opravdovost ji dodává mimo jiné to, že ji cukrář Fürst začal vyrábět přímo v Mozartově domě, kde kdysi měl svoji prodejnu. Tak dobrou chuť a vivat Mozart!

Publikováno v rubrice Cestoholikovo okénko v regionálních novinách Úspěch.


8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page