top of page
  • Obrázek autoraBarbora Klement Hůlková

Největší hinduistický chrám mimo Indii


Při své práci už mám někdy západního světa plného turistů až nad hlavu, a tak se snažím jezdit do světů jiných nebo alespoň vyhledávat střípky odlišných kultur v západní civilizaci. A tak jsem nedávno našla v Londýně největší hinduistický chrám mimo Indii, jehož celý název je BAPS Shri Swaminarayan Mandir, zkráceně také Mandir nebo Neasden Temple. A naprosto mě ohromil.

Princezna Diana po návštěvě Mandiru řekla, že ještě předtím, než do chrámu vstoupila, cítila obrovskou lásku a oddanost. Tony Blair prý ještě nikdy neviděl tak nádherný příklad moderní architektury. Ohromný komplex mandirského chrámu na severozápadě Londýna v obvodu Brent skládající se ze samotného chrámu a velké dvorany Haveli byl vybudován za pouhé tři roky (slavnostně otevřen v srpnu 1995) a obdržel zápis do Guinnessovy knihy rekordů jako největší tradiční hinduistický chrám mimo území Indie.

Jeho atmosféra vás zcela pohltí. Předtím než do chrámu vejdete, musíte odložit veškeré věci v úschovně, sundat si boty a pak už se můžete přenést do barevného světa hinduistické víry a tradic. Chrám je přístupný zdarma a je zcela otevřen i těm, kteří nejsou hinduistického vyznání.

Slovo Mandir je názvem pro typ hinduistického chrámu, který má symbolizovat božské tělo. Každá část chrámu představuje nějakou část boha – základy chrámu jsou například jeho chodidly, vnitřní svatyně jeho břichem, podobizny bohů jeho duší. Celý chrám je uctívaný jako božské zhmotnění. Komplex se rozkládá na ploše 1,5 akru, samotný chrám má šest kupolí, devět věžiček, je vysoký 21 metrů a široký téměř 60 metrů. Byl postaven z 26 300 kusů kamene. Uvnitř je celkem jedenáct svatyní a v každé z nich se nachází socha boha, kterému je daná svatyně zasvěcena.

Za symbolický poplatek dvě libry navštívit také vynikající výstavu s názvem Porozumění hinduismu (Understanding Hinduism), která vám osvětlí základy hinduistické víry a tradic a přínos hinduismu světu. Výstava je opravdu výborně udělaná a pokud v chrámu budete, byla by škoda ji nenavštívit. Ke vstupence navíc dostanete krásnou barevnou brožurku. Mě na výstavě nejvíce zaujaly modely výjevů z indických hrdinských příběhů (jeden z nich na obrázku). Mimo to zde můžete shlédnout také film o tom, jak byl chrám stavěn, jaký je jeho účel a jaké aktivity jsou v něm pořádány.

Francouzský spisovatel a filozof Romain Rolland řekl: "Jestli existuje jediné místo na tváři této Země, kde všechny sny žijících lidí našly domov od těch nejranějších dní, kdy člověk začínal snít o existenci, je to Indie." V jinak hektickém Londýně máte v chrámu Neasden možnost přenést se do těchto barevných indických snů.

Praktické informace:

Chrám je otevřený denně od 9 do 18 hodin. V době konání náboženských akcí mohou být některé části chrámu uzavřeny pro veřejnost.

Adresa: 105 - 119, Brentfield Road, Neasden, Londýn

Do chrámu se nejlépe dostanete autobusem č. 206 nebo 224(zastávka Swaminarayan Temple). Ideální možností je dojet metrem na stanici Kilburn High Road Station a dále pokračovat autobusem. Další možnosti dopravy zde.

V chrámu platí zákaz focení, před vstupem musíte odložit tašky a projít bezpečnostní kontrolou.

Uvnitř dvorany je obchůdek se suvenýry a poblíž chrámu také vynikající a autentická indická vegetariánská restaurace Shayona spojená s prodejnou potravin.

V chrámu platí zákaz fotografování. V článku byly použity fotografie z oficiálních webových stránek chrámu.

33 zobrazení0 komentářů
bottom of page