top of page
  • Obrázek autoraBarbora Klement Hůlková

Pařížská procházka: Canal Saint-Martin


Kanál svatého Martina v desátém a jedenáctém pařížském obvodu je jedno ze zákoutí Paříže, které vám nabídne netradiční odpočinkovou procházku stranou od davů turistů. Čas jako by se tu zastavil. Stoleté platany a topoly, působivé železné lávky pro pěší, devět zdymadel a dva otočné mosty. Bistra a stylové kavárny podél kanálu a nábřeží upravená k procházkám vzývají k odpočinku a snění v každém ročním období. Na podzim se podél břehů kupí spadané listí, které okouzulovalo již Jacquese Préverta. Na jaře kanál lemují rozkvetlé stromy a v létě oceníte stinná zákoutí a čerstvý vzduch. Pařížané kolem kanálu hrají pétanque, děti dovádějí na prolézačkách a na každém kroku někdo pořádá piknik.

Canal Saint-Martin je jedním z pařížských kanálů – spolu s kanálem Ourq a kanálem Saint-Denis tvoří propojenou síť v délce 130 km. Samotný kanál svatého Martina je dlouhý 4,5 km a původně byl vybudován pro přívod pitné vody do Paříže – na počátku 19. století měli Pařížané totiž často k dispozici pouze nekvalitní vodu, což vedlo k četným epidemiím úplavice a cholery, proto se Napoleon Bonaparte rozhodl pro výstavbu kanálu, která byla realizována mezi lety 1802 – 1825.

Po svém dokončení sloužil kanál nejen k přívodu pitné vody, ale také k přepravě zboží do centra Paříže. Ve dvacátém století pak říční dopravu nahradila doprava silniční a železniční a okolí kanálu se stalo oblíbeným místem pro procházky Pařížanů. Kolem kanálu svatého Martina byly vybudovány hojně využívané parky, zahrady a hřiště, kde Pařížané tráví svůj volný čas a kde poznáte docela novou atmosféru hlavního města. Při procházce vás zaujmou zdymadla vybudovaná k vyrovnání výškového rozdílu nebo několik kouzelných mostů pro pěší, které se objevily třeba ve filmu Amélie z Montmartru – jednou z oblíbených činností hlavní hrdinky bylo házet odtud žabky.

Chcete-li si opravdu odpočinout od vyčerpávajícího chození po Paříži, můžete si také prohlédnout pařížské Benátky z paluby některé z vyhlídkových lodí. Okružní plavby nabízí například společnost Canauxrama.

Tip na procházku


Zdroj obrázku: magazín Paris - De Lutèce à nos jours, N°2

Až se příště vydáte do Paříže, vyzkoušejte tuto procházku, která vás zavede od náměstí Republiky s velkolepým památníkem, přes ulici Faubourg du Temple a podél kanálu svatého Martina až na náměstí Stalingrad s impozantní a nově zrekonstruovanou rotundou La Vilette, ve které byly dříve vybírány poplatky za zboží dovážené do Paříže.

Vystoupíte-li z metra na stanici République, otevře se před vámi rozlehlé náměstí, kterému vévodí obrovská fontána z konce 19. století (A). Na jejím vrcholu trůní téměř desetimetrová bronzová socha Marianne – symbol revoluce, symbol republiky, symbol Francie. Na hlavě má vavřínový věnec, v pravé ruce ratolest olivovníku symbolizující mír a v levé ruce desku s nápisem „Lidská práva“. Kolem podstavce si pak můžete všimnout tří soch reprezentující alegorie na motto francouzské republiky – tedy soch Volnosti, Rovnosti a Bratrství. Na podstavci jsou pak výjevy z historických událostí vedoucích k založení republiky. Lev v popředí je ochráncem volebního práva.

Až si prohlédnete působivou fontánu uprostřed náměstí, vydejte se do ulice za ní, do ulice s názvem Faubourg du Temple, ve které svého času stávalo velké množství divadel. Dnes už zbylo jen jediné, Le Théâtre du Temple (B), v čísle 18. V přízemí budovy divadla je také noční klub Gibus (C), ve kterém se dříve scházívali pařížští pankáči a kde si dnes můžete poslechnout převážně elektronickou hudbu.

V místech, kde ulici Faubourg du Temple kříží Boulevard Jules Ferry, začíná Canal Saint-Martin. Vydáte-li se po pravém nábřeží Quai de Jemmapes, dorazíte až ke slavnému Hôtel du Nord (G). Tento hotel sloužil jako kulisa románu Eugena Dabirta a režisér Marcel Carné ho v roce 1938 svým filmovým snímkem učinil pro Francouze nesmrtelným. Paradoxem je, že ve zmíněném filmu byly slavný hotel i kanál svatého Martina vystavěny ve filmových ateliérech.

Budete-li mít chuť pokračovat v procházce ještě dále, dorazíte až na náměstí Stalingrad. Tomu vévodí rotunda La Villette, která byla dříve součástí městského opevnění a vybíralo se v ní clo za zboží dovážené do Paříže. Dnes je v ní stylová restaurace a bar a pořádají se zde různorodé kulturní akce. V okolí rotundy si také můžete zajít do kina nebo objednat okružní plavbu po pařížských kanálech. Nebo – máte-li chuť na delší procházku – můžete se vydat ještě dál podél vody, kolem nádrže la Villette, a dojít až do Parc de la Villette, kde můžete s klidem strávit celý zbytek dne a nudit se rozhodně nebudete. Ale o tom zase někdy příště :).

9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page