top of page
  • Obrázek autoraBarbora Klement Hůlková

Švýcarská sýrová úvaha


Za švýcarskými sýry se dá vypravit na různá místa. Já miluju tu chvíli, (kterou si vždycky ve Švýcarsku dopřeju), kdy se vydám do supermarketu s cílem "nakoupit něco dobrýho domů". A kromě různých sušených mas a kořeněných klobásek strávím samozřejmě nejvíc času u sýrového oddělení. Pastva pro oči a doma žádný z nich nikdy nezklame. A snad nebudu moc patetická, když řeknu, že vždycky přijde ta chvíle, kdy si v teple domova zpětně vybavujete zasněžené vrcholky Alp, křišťálově čistá jezera nebo vesničky jako z pohlednic.

S tím souvisí další místa, kam se ve Švýcarsku za sýry vydat. Trošku blíže ke zdroji, řekněme. K těm kýčovitě krásným loukám, na kterých se pasou ovečky a krávy s tou nejlepší životosprávou založenou na potravě z vysokohorských bylin a celodenní pastvě, v obklopení těch zasněžených vrcholků. Vždycky když se ocitnu na nějakém takovém místě, tak jen stojím a říkám si: "bože, to je tak krásný". Existuje přísloví, které říká, že krása je božím rukopisem a Švýcarsko je knihou, kterou vlastnoručně napsal sám Bůh. Zkuste tam vyrazit a uvidíte, že tato slova se vám mnohokrát potvrdí.

Takhle to třeba vypadá v městečku Gruyères, kde se vyrábí jeden z nejproslulejších švýcarských sýrů...

A takhle zase v Emmentalu, v údolí, v němž je spousta sýrových farem. Ty mají sklepy a v těch sklepech zrají ohromná kola ementálu a je to právě zde, kde se v nich vytvářejí ony typické díry. Má je na svědomí oxid uhličitý vznikající během sýrového zrání.

Vypravíte-li se do těchto malebných míst někdy až bude sychravo, zajděte do jedné z útulných hospůdek s dřevěnými stoly a dejte si fondue. O té pochoutce jste už určitě slyšeli, možná, že jste ji i ochutnali nebo jste dokonce majiteli speciálního fondue-rendlíku a tekutou sýrovou hmotu si připravujete doma. Vězte ale, že pokud zrovna nejste ve Švýcarsku v parném létě, fondue prostě ochutnat musíte. Chutná totiž famózně, je to mix delikátních sýrů, dobrého bílého vína, koření... hmm. A vůbec nejlépe chutná tehdy, když si ho dopřáváte s rodinou a přáteli.


A když k posezení u fondue nemám zrovna ve Švýcarsku času nazbyt nebo snad musím trochu koukat na výdaje, vždycky si zajdu alespoň do pekárny a s takovým zvláštním potěšením říkám to krásně znějící "chäschüechli", tedy pokud se zrovna nacházím v německy mluvící části Švýcarska. Toto kouzelné slůvko, jedno z těch nejchrčivějších, které švýcarská němčina má, pod sebou skrývá teplý, lehce pikantní sýrový koláč. Tuhle skvělou specialitku dokonce občas Swiss Airlines rozdávají v letadle. To mě poprvé, když mi to naservírovali, dokonce nadchlo tak, že jsem to sdílela na svém instagramu :-).


Co mi po chäschüechli hodně chutná, to je tradiční švýcarská limonáda. Vždycky říkám, že tak, jako my máme Kofolu, mají Švýcaři zase Rivellu. Nápoj, který se vyrábí ze syrovátek. A syrovátka, jak známo, jsou vedlejším produktem při výrobě sýrů. Chtělo by se říct, že ve Švýcarsku se kolem sýrů točí všechno, nepřijde vám? Tak je pak asi pochopitelné, že jsou sýry jedním z hlavních symbolů této báječné země.


A jestli si chcete o těch nejlepších sýrových dobrotách a místech se sýry spojených přečíst něco víc nebo pokud se do Švýcarska dokonce chystáte, mrkněte na podrobnější povídání o švýcarských sýrech, které jsem napsala pro Protravel.

Nebo si jen tak sněte o sýrových chutích a zelených loukách. Ementál by se k tomu možná doma i našel, ne? :-)


62 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page