top of page
  • Obrázek autoraBarbora Klement Hůlková

Odkud Churchill vedl válku?


Přímo v srdci Londýna, v místech mezi Westminsterským opatstvím, Buckinghamským palácem a Trafalgarským náměstím najdete nenápadný vchod, který hlásí „Churchill War Rooms“. Vede do podzemí, ve kterém se za druhé světové války nacházely místnosti válečného poradního sboru, odkud Churchill dovedl Británii k vítězství v druhé světové válce a pronášel své famózní rozhlasové projevy.

Nebývá tu (na rozdíl od jiných londýnských lákadel) dlouhá fronta a výše vstupného za ten jedinečný zážitek rozhodně stojí. Vstupujete totiž do míst, kde je vše původní – takové, jako v dobách, kdy se zde Churchill se svými spolupracovníky scházel. Nejedná se o nějaké uměle vytvořené muzeum, ale o možnost vidět kus skutečné historie a plně se vžít do její atmosféry.

O místnostech, do kterých se dnes společně podíváme, dlouho nevěděli ani samotní Londýňané. Lokace „Churchillova podzemí“ byla dlouho považována za přísně tajnou a až na konci sedmdesátých let, za vlády Margaret Thatcherové, byly prostory zpřístupněny veřejnosti. V roce 2005 zde pak královna Alžběta II. navíc slavnostně otevřela Churchillovo muzeum – jediné svého druhu na světě, oceněné prestižními cenami. Jedná se o multimediální a interaktivní expozici, která zaujme návštěvníky všech věkových kategorií, věnovanou životu a odkazu britského ministerského předsedy. Mimo Churchillových osobních věcí, dopisů a četných dokumentů vám návštěvu zpříjemní autentické filmové nahrávky, interaktivní dotykové obrazovky nebo třeba možnost zkusit si psaní na dobovém psacím stroji či vyzkoušet si buřinku nebo motýlka à la Sir Winston. Nudit se rozhodně nebudete.

Churchillovo muzeum je úžasnou součástí celé expozice, ale její hlavní částí přeci jen není. To nejpodstatnější jsou totiž právě ony původní místnosti, ve kterých fungovala britská vláda za druhé světové války. V té době byl Londýn bombardován – 7. září roku 1944 shodila na britské hlavní město německá Luftwaffe stovky bomb. Takzvaná „Blitzkrieg“ (Blesková válka) pak pokračovala dalších 57 nocí. Londýn zažil celkem 101 denních a 253 nočních náletů, osmdesát tisíc domů bylo zcela zničeno, ztráty na životech a vážná zranění jsou počítány v desetitisících. Okolo podzemního sídla generálního štábu dopadlo na 140 bomb, ale Churchillovu kabinetu se jakoby zázrakem vyhnuly.

Winston Churchill připravoval ve vojenských místnostech hluboko pod zemí velkou část válečné strategie. Poté, co po Nevillu Chamberlainovi převzal v květnu 1940 post britského ministerského předsedy, prohlásil: „Z těchto prostor, připomínajících tak trochu potápějící se ponorku, povedu válku a vyhraju ji!“ A jak dobře víme, nakonec se tak stalo.

Podzemní místnosti byly v provozu již na konci srpna 1939, ale plně využívat se začaly teprve po tom, co se Churchill stal britským premiérem. Byly místem konání četných klíčových schůzek, které Churchill vedl během bombardování Londýna – ve chvílích, kdy se nad hlavami válečného kabinetu pokoušela Luftwaffe zcela zničit hlavní město Británie. Právě zde Churchill uvažoval o směrování nacistické invaze, právě zde on a další povolaní pečlivě zanášeli do map pohyby válečných vojsk. Churchillův válečný kabinet byl nejvyšším řídícím orgánem centrální britské vlády – kromě něj v něm byli zastoupeni všichni hlavní vládní ministři.

Překvapující je rozlehlost těchto podzemních prostor. Hned u vchodu vás uvítá původní 250kg vážící německá bomba a další velkolepé vjemy na vás teprve čekají. Klíčová je hned první místnost expozice – místo, kde se válečný kabinet scházel. Tvoří ji pracovní stoly jednotlivých členů, o kterých se z nástěnných tabulí můžete dozvědět něco více. Když pokračujete dále, uvidíte například podzemní noclehárnu nebo ceduli, která obyvatele podzemí informovala o venkovním počasí. Momentálně je nastavena na „Fine and warm“ – tedy pěkné a teplé počasí.

Další z hlavních místností celého komplexu je tajná místnost č. 63, nad kterou čteme nápis „Ticho prosím“. Jedná se o přísně utajovaný prostor, o kterém věděli jen vybraní obyvatelé podzemních místností. Churchill zde měl totiž k dispozici transatlantické telefonní spojení, díky kterému telefonoval svému blízkému příteli, americkému prezidentovi Franklinu Roosveltovi (a později jeho nástupci Harrymu S. Trumanovi) a hovor vždy začínal slovy „Volá Londýn“. Zapůjčíte-li si na začátku prohlídky audioguide, můžete si poslechnout jeden z autentických rozhovorů Churchilla s Roosveltem. Místnost však nesloužila jen pro tyto vznešené účely – nacházela se v ní totiž také jediná splachovací toaleta v celém podzemí :). Můžete si domyslet, kdo ji asi především využíval.

Během prohlídky se budete kromě jiného moci dozvědět bližší informace o členech kabinetu, dostanete se do strategické Mapové či Telegrafní místnosti a prohlédnete si třeba roztomilý pokojíček paní Churchillové.

ž budete v Londýně, zajděte se podívat do míst, ve kterých Churchill zvítězil nad nacistickým Německem. A jak se mu to povedlo? K tomu se vyjádřil on sám: „Můj denní režim? Do jedenácti úřadování v posteli, po obědě hodina spánku, celý den alkohol a doutníky. Tak jsem porazil Hitlera!“

12 zobrazení0 komentářů
bottom of page